Waarom een lichte vloer zo mooi is


De schoonheid van een lichte vloer

Rust, ruimte en licht. Zomaar een aantal voordelen die een lichte vloer in huis brengt. De lichte vloer zien we steeds vaker terugkomen in interieur dat is geïnspireerd door de Japandi en Scandinavische woonstijl. Deze woonstijlen hebben de afgelopen jaren veel terrein gewonnen binnen de interieurwereld. Uiteraard past de lichte vloer prachtig binnen dit kader, maar ook met andere woonstijlen valt een lichte vloer perfect te combineren. In dit blogartikel vertellen we u graag meer over de kenmerken en voor- en nadelen van een lichte vloer.

Een solide basis voor elk interieur

Een lichte vloer vormt een solide basis in het interieur. Een lichte vloer hoeft niet altijd wit te zijn. Ook zachtgrijs, beige, whitewash en lichte parketvloeren zijn een goede optie. Door de frisse en open uitstraling creëert de vloer veel rust in een, optisch grotere, ruimte. Tevens zijn lichte vloeren zeer gemakkelijk te combineren met andere kleuren en met meubels. Spreekt contrast je veel aan dan kun je voor donkere meubels en wandkleuren kiezen. Denk hierbij aan een donkere houten kast, of een mooie zwarte keuken. Wanneer je van een wat zachtere en rustige uitstraling houdt, kan je juist heel mooi met natuurlijke en kalme tinten in het interieur werken. Een goed voorbeeld van een stijl waarbij een lichte vloer vaak als basis genomen wordt, is de Japandi woonstijl. In de Japandi stijl wordt het beste van Japan en Scandinavië gecombineerd om een rustige, en natuurlijke uitstraling in een interieur te creëren. Door gebruik te maken van organische vormen, natuurlijke materialen en natureltinten komen de ruimtes in een perfecte balans.

Voordelen

Enkele voordelen van een lichte vloer zijn al besproken. Graag zetten we alle voordelen nog even op een rij voor u, zodat u een weloverwogen keuze kan maken.

+ Een lichte vloer geeft een frisse, rustige, open uitstraling aan de ruimte.

+ Het maakt een kamer optisch ruimtelijker.

+ Licht wordt versterkt.

+ Het past bij vrijwel elke stijl, interieur, en combineert makkelijk met verschillende kleuren.

+ Lichte vloeren zijn vrijwel nooit echt wit, waardoor er geen contrast-probleem ontstaat.

+ Het vormt neutrale basis.

Nadelen

Zelfs lichte vloeren kunnen nadelen hebben. Om u te helpen in het maken van de juiste keuze, zetten we de nadelen op een rij.

– Te veel licht kan voor een kille sfeer zorgen.

– Met weinig meubels kan de ruimte ogen als te groot en koud

– Wanneer de vloer egaal is van kleur, zie je vuil sneller

Lichte vloeren in verschillende soorten en materialen

Lichte vloeren vind je in allerlei verschillende soorten. Hieronder lichten we enkele uit.

  • Laminaat

Laminaat is in de afgelopen jaren één van de meest populaire keuzes geworden wanneer het aankomt op vloeren. Kijkend naar de voordelen van laminaat is het niet gek dat laminaat zo populair is. Laminaat heeft enkele voordelen ten opzichte van een echte houten vloer. Eén van de grootste voordelen is hoe kleurvast laminaat is. Zon en vocht zullen weinig effect hebben op een laminaat vloer, dit is één van de grootste redenen dat een laminaat vloer het zo goed doet in veel verschillende typen woningen, en waarom laminaat in een lichte kleur ook heel goed past.

  • PVC

PVC is één van de meest populaire materiaalkeuzes voor vloeren, in veel verschillende typen huizen. PVC is veelzijdig en op veel manieren toe te passen, en gaat zeer lang mee. PVC is goed te onderhouden, waterbestendig (dus ook in badkamers te gebruiken) en ook nog eens in veel verschillende stijlen te maken. Het kan bijvoorbeeld een houten vloer nabootsen maar ook in tegels gelegd worden.

  • Hout

Een echte houtenvloer past goed in een traditioneel, warm huis, maar is ook uitstekend toepasbaar in moderne huizen en/of appartementen. De flexibiliteit van parket laat zich zien in veel verschillende huizen, met diverse woonstijlen.

  • Vloerbedekking

Eén van de grootste voordelen van een tapijtvloer is het comfort dat het met zich meebrengt. Voor veel mensen die eigenaar zijn van een tapijtvloer is het loopcomfort één van de belangrijkste redenen voor het hebben van de vloer. Tapijt is warm, zacht en comfortabel. Om die zachte en warme look te benadrukken, is vloerbedekking uitermate geschikt in een lichte kleur.

Heeft u andere vragen over uw huidige vloer, of een nieuwe vloer? Neem dan contact op met onze vloerspecialist.