Waarom een stoomoven?

Waarom een stoomoven?

Stoomovens zijn tegenwoordig zeer geliefd onder huishoudens. Geheel als een verrassing komt dit niet, omdat de stoomovens vooral voordelen met zich meebrengen. Staat u voor de keuze om wel of niet een stoomoven aan te schaffen? Dan, kan dit blog u wellicht helpen de knoop door te hakken.

Gezond

Wanneer u met een stoomoven kookt, blijven de vitamines en mineralen in de ingrediënten beter behouden. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat een gestoomde paprika tot wel 50% meer vitaminen bevat dan een gekookte paprika. Dit komt doordat er minder vocht uit de ingrediënten wordt onttrokken dan wanneer het bereid wordt in een gewone oven. Uiteindelijk heeft u daardoor ook veel minder vet, olie en zout nodig om gerechten mals te krijgen. Dit is op den duur goed voor uw bloeddruk, nieren en het hart.

Behoud van smaak, kleur en structuur

Door te stomen, blijft de smaak van het voedsel beter behouden. Dit komt opnieuw doordat er minder vocht uit de gerechten wordt onttrokken. De smaak van uw groenten, vlees of vis verdwijnt dus niet in het water, maar blijft behouden. Daarnaast blijven de kleuren van bijvoorbeeld groenten veel feller wanneer je deze stoomt. Dit is ideaal voor de opmaak van een mooi bord waarmee u uw gasten kunt imponeren. Ook blijft de structuur van de gestoomde ingrediënten intact. Normaal gesproken valt een prachtig stukje vis tijdens het bakken of pocheren helaas al snel uit elkaar, terwijl deze na bereiding in de stoomoven mooi stevig blijft.

Multifunctioneel

In een stoomoven bereidt u niet alleen groenten voor, ook al is dat vaak het eerste waar men aan denkt. Ook bereidt u met een stoomoven über mals vlees, een heerlijke pizza met een knapperige korst en een prachtig luchtige taart. Dit is mogelijk, omdat vele stoomovens voorzien zijn van dezelfde functies als heteluchtovens. Hierdoor kunt u bakken met temperaturen die oplopen tot wel 230 graden Celsius.

Het bereidingsproces gaat vanzelf

Veel moderne stoomovens zijn uitgerust met een programma die exact de temperatuur van het gerecht meet en precies weet wanneer uw stuk vlees rood, medium of doorbakken is. Zo zijn de stoomovens van AEG voorzien van een kerntemperatuursensor, en de ovens van Siemens – met de Cook Control Plus functie – kiezen voor u de juiste instellingen om het gerecht optimaal klaar te maken.

Ontsmetten

Het gebruik van stoom is niet alleen ideaal voor bij het koken, maar ook om objecten te ontsmetten. Zo kunt u bijvoorbeeld het flesje van uw baby steriliseren, om het vervolgens met een gerust hart weer te kunnen gebruiken.

Nadeel

Wat als nadeel gezien kan worden, is het feit dat stoomovens duurder zijn dan de reguliere heteluchtovens of combi-magnetrons. U krijgt er echter wel zeer hoge kwaliteit voor terug, en dat heeft uiteraard een prijs.

 

Bent u benieuwd geworden naar de stoomovens die bij STOX aangeboden worden? Maak een afspraak met onze keukenspecialist, of kom eens langs in de showroom.

Advies

Bent u inmiddels overtuigd van de stoomoven? En, wilt u weten hoe STOX u hier verder bij kan helpen? Maak dan nu een afspraak, of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Maak een afspraak

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste acties, nieuwsberichten en blogposts? Schrijf u dan hier in voor de STOX nieuwsbrief.

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief